Blog de actuaris en ……

Apr 9, 2018

Leven als God in Frankrijk


Posted by: Ron van Os

 

Frankrijk is mijn vakantieland; al bijna 25 jaar vertoef ik daar jaarlijks twee weken. Voorheen met vrouw en kinderen en tegenwoordig alleen nog met mijn vrouw. Genietend van de zon, het eten en het landschap voelt zo’n vakantie als de uitdrukking “Leven als God in Frankrijk”, wat zoveel betekent als “een gemakkelijk onbezorgd leven leiden”.

Deze uitdrukking blijkt echter in sommige streken van Brabant en Limburg en het Nederlandstalige deel van België ook een tegenovergestelde betekenis te hebben, namelijk “slecht ontvangen worden, niet geduld worden”. Aan deze tegenstelling moest ik denken toen ik vorige week in de krant las dat het Franse spoor zeker drie maanden plat gaat. Een belangrijke reden: de pensioenleeftijd voor de Franse machinisten en het kantoorpersoneel moet omhoog.

Nu zult u zeggen: “Heel begrijpelijk, want in Nederland zijn wij ook niet blij dat onze AOW-leeftijd nu al op 66 jaar ligt en maar blijft doorstijgen”. Maar in het geval van die Franse spoorwegen ligt het iets anders: de huidige pensioenleeftijd van de machinisten is 52 jaar en van kantoorpersoneel 57 jaar. Dat noem ik nog eens “Leven als God in Frankrijk”.