Home

Oct 12, 2017

Is de ZZP'er straks spekkoper?


Posted by: Ron van Os

Is de ZZP’er straks spekkoper?

 

De ZZP’er wordt nogal eens gekscherend als Zelfstandige Zonder Pensioen aangeduid. Er worden de meest verschrikkelijke doemscenario’s over behoeftige gepensioneerde ZZP’er verteld: Job uit het oude testament is er niets bij. Maar wellicht heeft de ZZP’er het allemaal nog niet zo slecht bekeken.

Kijk naar al die mensen die naar de overheid hebben geluisterd en hun hypotheek hebben afgelost. De aflossingsstraf komt eraan: een levenslange geldboete hangt hen boven het hoofd. De hoogte is afhankelijk van de WOZ-waarde van het huis. Heeft u een huis van € 200.000, dan is de boete € 50 per maand netto en dat gedurende de rest van uw leven.

Er zal over niet al te lange tijd vast ook een boete komen voor mensen die sparen voor aanvullend pensioen. De hoogte van die boete kan best eens nog hoger uitvallen, namelijk:

GEEN AOW MEER

Dus jarenlang heeft u geld opzij gezet en vervolgens kort de overheid dat geheel of gedeeltelijk op uw AOW. Die ZZP’ers zijn dus niet zo gek als wij denken, want als je niks gespaard hebt, valt er ook niets te korten.

Bedankt kabinet. Want hiermee hebben jullie wel het pensioenprobleem meteen opgelost. Want als er niemand spaart, zijn er ook geen pensioenfondsen meer die tekorten kunnen hebben.

Dat we op deze manier over 25 jaar allemaal Job heten, doet er waarschijnlijk niet zoveel toe. Het einde der tijden lijkt op deze manier echt nabij.