Home

Aug 16, 2018

Lezen in de vakantie


Posted by: Ron van Os

Tijdens mijn vakantie heb ik zoals gebruikelijk weer enige boeken gelezen. De keuze daarbij was vrij divers en varieerde van inspannend tot ontspannend. Over een tweetal ontspannende stripboeken wil ik richting jullie wat kwijt.

 

Als eerste het verhaal “Het geheim van de eeuwige jeugd” uit de Donald Duck, waarin oom Dagobert na een val tot de conclusie komt dat hij “niet langer de krachtige knaap uit zijn jonge jaren is”. Bij toeval leest hij dan in een boek dat in het Himalaya gebergte de Yongh-vallei ligt waar alle mensen een zeer hoge leeftijd bereiken en ook nog eens uitermate fit zijn. Hij besluit om samen met Donald en zijn neefjes de vallei te bezoeken om het geheim van de eeuwige jeugd te ontfutselen. En wat blijkt: dat zit niet in het eten, niet in het drinken, maar in iets heel anders. Het geheim van een lang, gezond leven is gewoon PLEZIER hebben in je werk. Oom Dagobert die veel geld aan deze reis heeft uitgegeven reageert daarop enigszins geïrriteerd met de opmerking: “Ikzelf had dat OOK kunnen verzinnen! GRRR!”

En dat geldt natuurlijk ook voor ons in Nederland: als je plezier hebt in je werk, is het allemaal veel makkelijker vol te houden. Mijn conclusie en advies is dan ook: zorg dat je plezier houdt in het werk en als dat weg is, ga dan op zoek naar wat anders.

 

Wellicht nog verrassender is het album “Het omgekeerde land” van Suske en Wiske. Wat mij betreft één van de leukere boeken van Suske en Wiske dat de laatste jaren verschenen is. En bijkomend voordeel voor mij: niet gekocht voor de normale prijs van € 6,95 , maar voor slechts € 2,95.

In dit verhaal staat alles op zijn kop: Suske wordt Wiske, Jerom wordt Lambik, wit wordt zwart, roodkapje wil de wolf opeten et cetera. Voor de oplettende lezer met een pensioenachtergrond, is de meest bijzondere tekening nummer 49. Wiske komt daar in de sprookjeskamer terecht en ziet een kast staan. Zij kijkt daarin en roept “allemaal sprookjesboeken”. En wat is de titel van het boek dat rechts bovenop de stapel ligt?

HET GEZONDE PENSIOENSTELSEL

Nu komt de oorspronkelijk bedenker van deze strip “wijlen Willy Vandersteen” uit België, en is de persoon die verantwoordelijk is voor het scenario van dit album de Vlaming Peter van Gucht, dus vooralsnog ga ik ervan uit dat de schrijver bedoeld dat het Belgische pensioensysteem niet gezond is.
Wellicht voor ons in Nederland een reden te meer om geen pensioenregelingen meer in België onder te brengen.